Regioteam brief(t) juni 2019

Ondernemerscafé bij The Compost Bag Company in Herent

Op dinsdagochtend 25 juni om 8.00 u organiseert Taskforce Spitsregio Leuven samen met de lokale besturen, UNIZO en VOKA, een ondernemerscafé. 

The Compost Bag Company produceert uit hernieuwbare materialen volledig bio-afbreekbare zakken en folies voor particulieren en professionals, als ecologisch alternatief voor traditionele plastic producten. Op die manier levert The Compost Bag Company een positieve bijdrage aan de valorisatie van organisch afval.

In het verleden waren er al ondernemerscafés bij Toyota in Diest, bij Pall in Hoegaarden, bij Natuursteen Renier in Aarschot en bij Citrique in Tienen. Het opzet is de partners van de Spitsregio Leuven samen te brengen en te wijzen op innovatieve en hoogtechnologische toepassingen in bedrijven in de regio en tegelijkertijd een brug te maken met de kenniseconomie geconcentreerd in de stad Leuven.

Warme oproep werkplekleren

Werkplekleren zit in de lift. ‘Leren op de werkvloer’ maakt een brug tussen onderwijs en arbeidsmarkt. Werkzoekenden en leerlingen vergroten hun kans op werk. Het project Werkplekleren bij lokale besturen werd in 2017 gelanceerd door Taskforce Spitsregio Leuven in samenwerking met VDAB en Groep Intro.

Tien lokale besturen (Aarschot, Bierbeek, Diest, Haacht, Hoegaarden, Landen, Leuven, Linter, Tienen, Zoutleeuw), het provinciebestuur Vlaams-Brabant en 12 bemiddelingsorganisaties hebben de voorbije maanden 50 werkplekken ingevuld.

Het is nog niet te laat om deze trekkersgroep te vervoegen!

Meer informatie: Koen Neyens

Burgemeesters Halle-Vilvoorde opnieuw ‘Toekomstforum’ voor de regio

Begin juni ondertekenden 35 burgemeesters en de gedeputeerden opnieuw een samenwerkingsovereenkomst waarmee ze zich voor de komende zes jaren in het Toekomstforum engageren. Toekomstforum Halle-Vilvoorde heeft tot doel om op bovengemeentelijk niveau de kwaliteit van het leven voor de meer dan 600.000 inwoners van Halle-Vilvoorde op het vlak van werken, studeren, mobiliteit, cultuur, taal, veiligheid e.a. te verbeteren. Het is een platform voor overleg en coördinatie om de uitvoering van concrete gezamenlijke acties voor de regio Halle-Vilvoorde te faciliteren, uitgaand van het gezamenlijke memorandum en de nota ‘centrumregio Halle-Vilvoorde’.

Centraal in de uitbouw van Toekomstforum Halle-Vilvoorde staan zes themawerkgroepen die voorbereidend werk verrichten: Werk & Economie, Mobiliteit, Welzijn & Zorg, Integrale Veiligheid, Onderwijs en Inburgering en Integratie.

Meer informatie: Jo Discart

Taskforce Spitsregio Leuven en Burgemeestersoverleg Oost-Brabant maken doorstart

Naar aanleiding van de verlenging van het ESF-project ‘versterkt streekbeleid’ maakte de Taskforce Spitsregio Leuven een doorstart. De partners evalueerden het lopende actieplan. Zij zijn geïnteresseerd in het businessplan kennisregio, vragen ruimte om te ondernemen, willen meer samenwerken met VDAB en sociale economie-initiatieven, vragen een afstemming van allerlei doelgroep-maatregelen en bevestigen het belang van mobiliteit. Het is belangrijk dat de positie van kleinere gemeenten voor ogen wordt gehouden en dat bovenlokaal en intergemeentelijk overleg behouden blijft.

De Taskforce blijft een werkgroep van het Burgemeestersoverleg. Deze burgemeesters zitten samen op 12 en 21 juni voor een brainstorm over een “Regiopact 2019-2024”.

Meer informatie: Cil Cuypers

People Made, echt waar in Diest

Maandag 6 mei opende People Made haar derde pop-up-winkel in de Lakenhalle in Diest. 28 organisaties uit de sociale economie en de zorgsector zetten hun producten en diensten in de kijker.

Tijdens deze derde editie draaide People made maar liefst €18 000 omzet voor de deelnemende organisaties en meer dan 1 000 Diestenaren werden geïnformeerd over de werking en de mensen van deze initiatieven.

Naast het winkelgedeelte kon je in Diest ook komen genieten van het People made menu met gerechten gemaakt door sociale economie organisaties. Voor het horecagedeelte werden we bijgestaan door de cursisten van de horecaopleiding van VDAB, waarbij Nederlands op de werkvloer centraal stond.

Meer informatie: Khadidja Ali Haimoud

Regioteam brief(t): 
0